Nathalie Ampe: ‘Vroeger aten mensen een Chateaubriand, nu eten ze afval’

Nathalie Ampe (25), voedingsdeskundige in het Afslanksuxes in Schoten, vindt het belangrijk dat mensen goed begeleid worden bij een vleesloos dieet.

Expert Nathalie Ampe

Naast diëtiste is Nathalie ook personal coach. Ze begeleidt vrouwen bij het sporten in deze thermofysische cabines.
Foto © Elisse Lenaars

‘40 Dagen Zonder Vlees is een fantastisch initiatief, zolang de deelnemers weten wat ze moeten eten om hun tekorten op te vangen. Een goede en regelmatige begeleiding is noodzakelijk. Het is belangrijk dat je genoeg bouwstoffen opneemt om de dag door te komen. Ik ben heel erg fan van de actieve voedingsdriehoek. Dat wil zeggen: van alles een beetje, maar zeker niet te veel. Vegetariërs moeten hun dieet voornamelijk aanvullen met vleesvervangers, noten, zaden en groene groenten.

Vegetarisme

Fulltime vegetarisme is een voedingswijze die eruit bestaat geen vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten te eten. Maar er bestaat een heel scala aan soorten vegetarisme. Flexitarisme en veganisme zijn de meest voorkomende. Flexitarisme is een nieuwe term voor mensen die meestal vegetarisch eten maar occasioneel nog vlees eten. Veganisme gaat nog een stap verder dan vegetarisme. Het is een levenswijze waarbij je op geen enkele manier gebruik maakt van dieren of producten die van dieren afkomstig zijn.

Op zijn vegetarisch leven

De Belgische bevolking eet gemakkelijk boven de 250 à 300 gram vlees per dag, terwijl je eigenlijk maar 100 gram per dag mag eten. Een vleesloos dieet is dus veel gezonder dan een vleesrijk dieet. Het is ook daarom dat ik voorstander ben van een initiatief als Dagen Zonder Vlees. Een week of twee met het hele gezin op zijn vegetarisch leven verruimt je horizon, zolang het goed begeleid wordt. Zodat de mensen merken: het is niet enkel vlees láten, maar een andere, gezonde manier van leven.

Worsten, schnitzels en beuling

Je ziet dat het aantal vegetariërs jaar na jaar stijgt. Toch heeft de crisis en de stijgende voedselprijs daar weinig mee te maken. Mensen die graag vlees eten, zullen eerder neigen naar vettigere soorten vlees. Vroeger aten mensen al eens een Chateaubriand of een biefstuk, terwijl ze nu voor goedkopere varianten kiezen. Worsten, schnitzels en beuling staan vaker op het menu. Het afval, zeg maar.’

~ tekst en foto: © Elisse Lenaars ~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s