Problematiek in Congo blijft

De cijfers van de Verenigde Naties liegen er niet om: onze ex-kolonie, de Democratische Republiek Congo, doet het niet best. Het jaarverslag van 2012 met de Human Development Index (HDI)-cijfers meldt dat het uitermate slecht gesteld is met de levensstandaard van de Congolezen. België daarentegen doet het wel erg goed.

100 keer rijker
Congo staat op de 186ste plaats in de ranking, België prijkt op plaats 17. Dat is niet verwonderlijk. Als we kijken naar de levensstandaard in het algemeen, constateren de Verenigde Naties dat die er erbarmelijk aan toe is in Congo. Zo verdient een Belg gemiddeld honderd keer meer op een jaar tijd dan een Congolees, met 319 Amerikaanse dollar per capita per jaar voor Congo en 33 429 Amerikaanse dollar per capita per jaar voor België. De Belgen zagen hun inkomen toenemen met meer dan een derde, terwijl Congolezen bijna de helft van hun inkomen tussen hun vingers zagen glippen.

Levensverwachting
Ook CDI Bwamanda (nu gekend als Congodorpen), een organisatie die zich inzet voor integrale streekontwikkeling, meldt dat het penibel gesteld is met de levensstandaard in Congo. Terwijl België naast China bungelt met een levensverwachting van 80 jaar, moet Congo het stellen met een gemiddelde levensduur van 48,7 jaar. Tegenover 1980 is er wel verbetering merkbaar. Toen werd men in België gemiddeld 73,3 jaar, terwijl men in Congo amper de kaap van 45 jaar bereikte (45,9).

Moeder- en kindersterfte
Wat moeder- en kindersterfte betreft is er nog heel veel werk aan de winkel. De moedersterfte wordt berekend per 100 000 levend geboren kinderen. In België sterven 10 vrouwen in het kraambed. In Congo is het cijfer schrikbarend veel hoger, met 990 moeders die sterven.
De kindersterfte wordt gemeten per 1000 levend geboren kinderen. In België sterven er 4 baby’s voor ze hun eerste verjaardag vieren. In de Democratische Republiek Congo sterven er 129. Dat is meer dan één op tien.

Verschenen op 2jou.be

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s