De technologische computerrevolutie in cijfers

De laatste pakweg 30 jaar is de technologie er enorm op vooruit gegaan. Personal computers (Pc’s) hebben een lange weg afgelegd om de populaire maatjes te worden die ze vandaag zijn. Lucky Gallano van Socialnomics maakte de vergelijking tussen de computers van vroeger en nu.

‘Als je kijkt naar de enorme verschillen tussen computers die 28 jaar geleden gemaakt werden en nu, vraag je je af hoe het komt dat we er toch allemaal zo verslaafd aan werden om Space Invaders te spelen vanop de bank. Computers zagen er toen, in tegenstelling tot nu, nog zo primitief uit.’ Aldus Lucky Gallano.

Floppydisks

‘Het verschil bijvoorbeeld, tussen een Apple Macintosh van 1984 en een Apple iMac zit ‘m niet alleen in de naam. Het model uit 1984 kostte je toen bijna $2,500 en je kreeg er een 9″-scherm en 128 kb RAM-geheugen voor terug. Het model uit 2012 daarentegen kost je veel minder, slechts $1,800. Daarvoor krijg je een scherm van 27″ en een RAM-geheugen van 32GB.’ Nog een groot verschil tussen de twee: de Apple Macintosh had geen harde schijf, maar je kon er wel floppydisks in stoppen.

Lucky Gallano besluit: ‘Er zullen niet veel mensen zijn die nu nog een computer kopen gebaseerd op een ROM-operating system en 16-color graphics, maar dat wil niet zeggen dat onze oude computers ongeliefd zijn. Nostalgie zorgt er immers voor dat we vergevingsgezind zijn over de manier waarop we vroeger met technologie omgingen.’

The United States of Technology

The United States Census Bureau doet jaarlijks onderzoek naar computer- en internetgebruik in de Verenigde Staten. Als we kijken naar de vergelijking tussen 1984 en 2012, merken we dat slechts 8,2% van de gezinnen in Amerika in 1984 een computer in huis had. In 2012 is dat 78,9% van de gezinnen.

En wat zal de toekomst ons brengen? Als we op slechts 28 jaar al zo’n exponentiële groei zien van de kennis van technologie, houd ik m’n hart vast voor de komende 28 jaar.

//e.infogr.am/eliskimops_1408694037

Bronnen:
Socialnomics: Retro Battlestations
United States CENSUS Bureau: Measuring America

Verschenen op 2jou.be

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s